![](/media/lib/47/predkosc-02580a6e5c9c8b5169aadcdbd9b0f587.jpg)
Prędkość światła przekroczona
22 września 2011, 22:11Międzynarodowy zespół uczonych poinformował, że neutrino podróżują szybciej od światła. Jeśli doniesienia te się potwierdzą, jesteśmy być może świadkami olbrzymiego przełomu w fizyce.
![](/media/lib/88/n-serduszko-89bc49cfb23dde7efac9785ec27dee81.jpg)
Mikroflora jelit określa ryzyko i zakres zawału u szczurów
13 stycznia 2012, 10:04Bakterie jelitowe i ich metabolity mogą wpływać na nasilenie zawału serca. W przyszłości badanie składu mikroflory (rodzajów oraz stężenia bakterii) będzie zapewne użytecznym sposobem wyliczania prawdopodobieństwa zdarzeń sercowo-naczyniowych u danej osoby. Poza tym naukowcy sugerują, że podanie probiotyków przyspieszyłoby rekonwalescencję pacjentów przechodzących operacje serca czy angioplastykę.
![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Nowe narzędzie w walce z otyłością
5 kwietnia 2012, 06:02Piceatanol to naturalna fitoaleksyna występująca w orzeszkach ziemnych, czerwonych winogronach, męczennicy jadalnej i różnych odmianach jagód. Może powstawać również w wyniku metabolizmu resweratrolu. Naukowcy z Purdue University odkryli, że substancja ta blokuje adipogenezę - różnicowanie preadipocytów do dojrzałych komórek tłuszczowych.
![](/media/lib/126/n-elektron-9a6837925383113209b1dbd2e7079981.jpg)
Synchronizacja nadzieją dla spintroniki?
13 sierpnia 2012, 07:41W bieżącym tygodniu w Nature pojawi się artykuł, w którym badacze IBM-a poinformują o dokonaniu ważnego przełomu w spintronice. Spintronika stara się wykorzystać w elektronice spin elektronu. Jego kontrolowanie jest niezwykle trudne
![](/media/lib/141/n-pajeczyna-a767ab30359842221b6fb3092286c484.jpg)
Po co opryski, skoro wystarczy pajęczy jedwab?
30 listopada 2012, 11:32Jedwabne pajęcze nici wystarczą, by napędzić niektórym owadom stracha. Najnowsze badania sugerują, że można by to wykorzystać w pracach nad naturalnymi repelentami.
![](/media/lib/113/n-1176368890_454545-30d9407fae8a58cdd373847fd7266341.jpeg)
Cholina wspomaga pamięć i uwagę
12 lipca 2013, 11:01Badania na szczurach pokazały, że spożywanie choliny, która występuje m.in. w jajach, soi i zarodkach pszennych, poprawia pamięć długotrwałą i zdolność utrzymywania uwagi.
![](/media/lib/115/n-woda-96d624233ccfc58e212a72229a31d7ab.jpg)
Detektywi DNA zliczają tysiące ryb z jedną szklanką wody
22 stycznia 2014, 07:41By zidentyfikować pacyficznego tuńczyka błękitnopłetwego, koryfenę i większość z 13 tys. innych ryb pływających w Sea Tank w kalifornijskim oceanarium Monterey Bay Aquarium, detektywom DNA wystarczyła mniej więcej szklanka wody.
![](/media/lib/200/n-borosferen-e4ce0aeac47bf423652a06999589fe57.jpg)
Najpierw borofen, teraz borosferen
15 lipca 2014, 10:19Naukowcy z Brown University oraz chińskich uniwersytetów Shanxi i Tsinghua odkryli, że 40 połączonych ze sobą atomów boru tworzy strukturę „piłki futbolowej” podobnej do węglowych fullerenów. To pierwszy namacalny dowód na istnienie borowych struktur, które dotychczas postulowano jedynie teoretycznie.
![](/media/lib/113/n-ciemnamateria-1db9da2adad3aed128ec6e0ae4a0e369.jpg)
Proponują istnienie nowej cząstki ciemnej materii
30 stycznia 2015, 11:50Naukowcy z University of Southampton zaproponowali istnienie nowej cząstki elementarnej, która może wyjaśnić, dlaczego dotychczas nie znaleźliśmy dowodów na istnienie ciemnej materii.
![](/media/lib/221/n-kiszona-kapusta-a9eed682aa959e7003d82e959a80d250.jpg)
Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów
11 czerwca 2015, 10:02Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).